Voimalla seitsemän joukkueen – tavoitteena sijoitusten parannukset

On kulunut vuosi siitä, kun Jämsä-Jukola jäi taakse. Vuodesta 1949 saakka järjestetty perinteinen suunnistustapahtuma kilpaillaan jälleen tulevana viikonloppuna Kuopiossa, jossa kipailijat maailman huipulta aina tavallisiin kuntosuunnistajiin ottavat mittaa toisistaan. 

Ylistarosta on ollut joukkueita Jukolassa jo monen vuosikymmenen ajan. Tällä kertaa Jukolassa nähdään seitsemän joukkueellista YKV:n värejä. Jukolan viestiin osallistuu kolme joukkuetta ja Venlojen viestiin neljä joukkuetta.

Tulevan Kuopio-Jukolan maastoa on kehuttu ennakkoon haastavaksi, joten viikonloppu tarjoaa haasteita myös maailman terävimmälle kärjelle. YKV:n ykkösjoukkueen kolmannen osuuden Jukolan viestissä juokseva Jaakko Istolahti kertoo myös odottavansa haastavaa maastoa.

DSC_0086

Mikko Hölsö avaa YKV:n Jukolan viestin.

Maasto näyttää olevan aika vaativaa sekä fyysisesti että suunnistuksellisesti. Uskon, että GPS-seurannassa tullaan näkemään taas isoja virheitä kärkijoukkueiltakin. Tänä vuonna on ollut vähän vaikeampi hahmottaa maastoa, kun maastosta ei ehkä ole ollenkaan vanhaa karttaa, Jaakko kertoo.

− Laserkeilausaineistosta tehdyn pullautuskartan perusteella saa tosin jonkilaisen kuvan maastosta. Enemmän olen muistellut lähimaastossa juostua SM-viestiä, joka järjestettiin vuonna 2012, hän lisää.

Myös YKV:n viestin avaava Mikko Hölsö yhtyy näkemykseen.

− Jukolan maasto on tänä vuonna todella vaativa, joten maltilla pitää lähteä matkaan. Itse lähden viestisuunnistustekniikkaani noudattaen, johon kuuluuvat esimerkiksi koodien tuplatarkastus, tarkat rastivälit, muiden tarkkailu ja itsensä säästäminen, avaa Mikko suunnitelmiaan.

Haastava maasto on ajanut osuuksia lyhyemmäksi, sillä kilometrivauhti tulee olemaan hitaampi, mitä se edellisvuosina on ollut. Tärkeintä tänä vuonna onkin keskittyä nimenomaan suunnistamiseen.

− Tämän vuoden kisaan on hyvä lähteä nöyrästi suunistamaan väli kerrallaan ja keskittyä tarkasti suunnistukseen koko ajan. Kun koko ajan tietää missä on ja mihin on menossa, niin sen pitäisi riittää. Erityisen tärkeää on isoissa mäissä tietää, mistä kohtaa lähtee nousemaan ylös ja mäistä pois tullessa pitää tietää, mistä on tullut alas, Jaakko analysoi.

Tähtäimet viidenkymmenen joukkoon

Juoksujärjestystä Jukolaa varten pohdittiin aina alkuviikkoon saakka, mutta nyt joukkueen osuudet ovat selvillä. Joukkue lähtee niin sanotusti kärki edellä metsään.

− Juoksujärjestyksessä on laitettu selvästi kaksi parasta miestä kahdelle ensimmäiselle osuudelle. Alku on aina tärkeä, koska se juostaan pimeällä. Myöhemmillä osuuksilla on suuri etu mitä lähempänä kärkijoukkueita liikutaan, avaa Jaakko juoksujärjestyksen taustoja.

Avausosuuden juokseva Mikko tietää myös osuutensa merkityksen.

− Useiden viestien kokemuksella tiedän aloituksen suuren merkityksen joukkueen muihin juoksijoihin ja lopputulokseen, hän kertoo.

Viime vuoden joukkueesta vain yksi juoksija on vaihtunut. Viime vuonna viidennen osuuden juosseen Arto Puro-Ahon paikalla viidennen osuuden juoksee Teemu Sipilä. Muuten joukkueen kokoonpano on sama, joskin osuudet ovat muuttuneet.

YKV:n ykkösjoukkue Jukolassa
1. osuus (10,0km hämärä/pimeä) Mikko Hölsö
2. osuus (11,5km pimeä) Tuomo Istolahti
3. osuus (10,0km pimeä/hämärä) Jaakko Istolahti
4. osuus (7,7km hämärä/valoisa) Eero Koski
5. osuus (7,7km valoisa) Teemu Sipilä
6. osuus (10,6km valoisa) Mikko Viitämäki
7. osuus (14,2km valoisa) Arto Fränti

YKV:n paras sijoitus Jukolassa on neljän vuoden takaa Kytäjä-Jukolasta, jollain miehet juoksivat hienosti sijalle 42. Tämän vuoden tavoitteeksi Jaakko nimeää sijoittumisen 50 parhaan joukkoon.

− Uskon että meillä on realistisesti mahdollisuudet juosta sijoille 50-60, mutta tavoitteeksi on asetettu viidenkymmenen parhaan joukkoon juokseminen. Neljän vuoden takaisen sijoituksen parantaminenkin on mahdollista, mutta siihen vaaditaan todella kova suoritus koko joukkueelta, Jaakko toteaa ja jatkaa:

− Joukkueessa on kuitenkin viisi samaa juoksijaa kuin Kytäjällä ja tiedän, että jokaisella osuudella on juoksija, joka pystyy samanlaiseen tai parempaan juoksuun kuin silloinen juoksija. Ei parhaan sijan parantaminen ihan mahdotonta ole, uskoo Jaakko.

Aamuyön hämärään osuuteen Jaakko juoksee itse luottavaisin mielin.  Valmistautuminen on samanlaista kuin mihin tahansa muuhunkin kilpailuun.

”Useiden viestien kokemuksella tiedän aloituksen suuren merkityksen” Mikko Hölsö

− Oma kunto on ollut tällä kaudella hyvällä tasolla ja olen suunnistanut paljon. Itseluottamusta suunnistukseen löytyy ja suunnistaminen on ollut helppoa. Pari edellistä kautta on mennyt tosi huonosti sairasteluiden ja vammojen, enkä sen takia ole saanut suunnistustakaan haltuun. Parin huonon vuoden jälkeen on taas paljon mukavampaa suunnistaa kun on hyvässä kunnossa, hän luottaa.

Myös Mikon alkukausi on sujunut hyvin, joten hyvät lähtökohdat viestiin löytyy myös häneltä.

− Lähtökohdat omaan osuuteeni ovat hyvät, sillä olen saanut olla kevään terveenä ja kunto on parempi kuin pariin viimeiseen vuoteen. Lisäksi kevään hyvät juoksut ovat ruokkineet entisestään itseluottamusta, Mikko kertoo.

Venlat tavoittelee parannusta

YKV:n ykkösjoukkue lähtee Venlojen viestiin allaan viimevuotinen 192 sija. Ykkösjoukkue on lähes viime vuoden kaltainen. Ainoana muutoksena on, että tänä vuonna kakkosjoukkueessa juoksevan Piia Takalan paikalla ykkösjoukkueessa suunnistaa viime vuonna Venlat väliin jättänyt Eeva-Maria Fränti.

Joukkueista vastaava Hanna Helander näkee, että Jämsä-Jukolassa saavutetuille sijoille on tämänkin vuoden joukkueella mahdollisuus.

− Viimevuotinen ykkösjoukkueen sijoitus oli yksi YKV:n Venlojen parhaita viimeisen kymmenen vuoden sisällä. Tänä vuonna uskoisin, että mahdollisuudet ovat hyvinkin samankaltaiseen sijoitukseen.

− Totta kai tavoite on parantaa viime vuoden sijoitusta. Ja sama tavoite asetetaan ilman muuta jokaiselle neljälle joukkueelle, Hanna lisää.

                                                                  YKV:n joukkueet Venlojen viestiin

YKV1 YKV2 YKV3 YKV4
1. 5,2km 35 min Eeva-Maria Fränti Mervi Nivukoski Katja Latvala Leena Istolahti
2. 5,1km 34 min Veera Puro-Aho Piia Takala Miia Isoniemi Marja-Liisa Tiuraniemi
3. 6,8km 50min Eija Keski-Säntti Essi Pukkinen Katri Karhunen Sanna Hamari
4. 7,7km 53 min Jaana Pulkkinen Rosita Nivukoski Heli Latvala Liisa Naskali

Venloissa on mukana reilusti kokemusta aiemmista Jukolan viesteistä, joten ainakaan kokemukseen tavoitteet eivät kaadu. Joukkueita kasailtiin aina tiistai-iltaan saakka, mutta nyt joukkueet ovat valmiita lähtemään Kuopioon luottavaisin mielin.

− Joukkueita ja osuuksia viilailtiin loppuun saakka. Meillä on neljä hyvällä Jukola -kokemuksella varustettua joukkuetta, joten hyvillä mielin voi Venlat lähteä Kuopion haasteelliseen Jukola-maastoon, Hanna luottaa.

Voit tutustua tarkemmin YKV:n joukkueiden kokoonpanoihin tästä linkistä

Jaa
Share
Bookmark the permalink.