Ratamestarin terveiset

YKV:n talvirastit 11.1.2014

Untamalan kalliomaastot kutsuvat taas suunnistajia. Talvirasteilla ratoja kuvataan tutuilla kirjaimilla. Niiden perinteinen merkitys on vaativuustason kuvaaminen. Yhtä hyvin olisi voinut valita numerot ratoja kuvaamaan. Tämä tarkoittaa, että myös B-, C- ja D-V ratoihin sisältyy taidollisesti vaativampia osuuksia kuin kirjaintunnus antaa olettaa – etenkin loppumatkasta.

Lasten D- 14, H–14 rata on laadittu riittävän helpoksi. Siitä selviävät myös aloittelijat ja vähemmän ”oikeaa” suunnistusta harrastaneet lapset. Jos TR-rata sujuu, uskaltaa mainiosti lähteä myös tälle radalle. Siimarin virkaa toimittaa pururata, jonka ympärille rata on suunniteltu.

Pistepellot ovat normaalisti kiellettyjä. Muutamissa kohdin tätä on korostettu kielletyn alueen merkinnällä karttoihin. D-ratojen pellon ylitys puolimatkassa tapahtuu valaistun hiihtoladun väylää pitkin yli pistepellon. Hiihtolatu on kuvattu polun merkillä ylityskohdassa karttaan.

Myös viimeiselle rastille ja maaliin juostaan yli pistepellon. Viimeiseltä rastilta kohti maalia on aluksi kynnöspeltoa 70m + 100m nurmipeltoa. Kynnöspelto on tasattu hiihtolatua varten, joten pakkasen kovettamalla baanalla on hyvä ottaa loppukiri. Viimeiseltä rastilta maaliin ei ole opastusta, koska maali näkyy rastille.

Ratasuunnittelussa on jonkin verran huomioitu mahdolliset talviolosuhteet. Välillä pääsee hetkittäin jopa tielle tai polulle. A-radan perhoslenkit juostaan vasta lopussa. Turhaa hylsyä ei kannata ottaa väärästä kiertojärjestyksestä.

Maasto on täysin lumeton vielä tiistaina 7.1. Ennusteen mukaan lauantaina on kirkas pakkaspäivä ja mukavasti noin -10 astetta. Lumisadetta ei enää Ylistaroon tällä hetkellä pahemmin lupailla. Toivottavasti tämä ennuste toteutuu. Pieni kerros uutta pakkaslunta ei estä kilpailun pitämistä.

Tapio Kujala

Jaa
Share

Comments are closed.