YKV:lle tunnustus Rastikaronkassa jäärastitapahtumasta!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ylistaron Kilpa-Veljien suunnistusjaosto on saanut Suomen Suunnistusliiton seurapalkinnon jäärastitapahtumasta. Tapahtuma huomioitiin markkinointi-idea-kategoriassa. Jäärastit järjestettiin kuluvan vuoden tammikuussa Orisbergin järven jäällä.

Idea jäärasteista lähti yleisseuran puheenjohtajalta ja suunnistusjaoston jäseneltä Jukka Karhuselta, joka toimi myös koko tapahtuman ratamestarina. Tapahtumaan saattoi tulla millä tahansa välineellä, jolla jäällä voi liikkua. Kulkuvälineitä nähtiinkin monenlaisia: hokkarit, kaunoluistimet, retkiluistimet, potkukelkka, suunnistusnastari ja nastarenkailla varusteltu maastopyörä. Orisbergin jäälle kolmea rataa lähti kokeilemaan kaikkiaan 130 osallistujaa sunnuntaipäivän aikana.

– Ajatus lähti perheen kanssa luistellessa Orisbergin järven jäällä. Entisenä aktiivisena hiihtosuunnistusharrastajana harmitti, kun Pohjanmaalla ei lunta ole riittänyt enää moneen talveen hiihtosuunnistuskilpailujen järjestämiseen.

Miksi järvenjäällä ei voisi suunnistaa? Eipä sitä kukaan kiellä, mutta tuskin kukaan on aiemmin kokeillutkaan. Kenties maailman ensimmäisten jäärastien idea sai alkunsa.

– Päätettiin pitää matalan profiilin iltarastityyppiset suunnistukset nopealla aikataululla, koska sääennuste lupasi hyvää keliä viikonlopulle. Markkinointi hoidettiin seuran kotisivujen kautta, Karhunen kertailee.

Tieto päätyi ennakkoon myös maakuntalehtiin, jotka innostuivat tekemään ennakkojuttua tapahtumasta. Aamukahvin lomassa muutamakin innostui lähtemään paikan päälle myös ex tempore.

– Lehtijutut tavoittivat innokkaita harrastajia sunnuntaiaamuna niin, että osallistujia oli aina Vaasaa, Teuvaa, Alajärveä ja Ähtäriä myöden. Noin 100 kilometrin säteellä Ylistarosta, Karhunen hämmästelee.

Jäärastitapahtuman radat vaikuttivat luonnollisesti helpohkoilta ennakkoon, mutta toisinaan se aiheutti kilpailijoille myös haasteita. Useampikin onnistui eksymään väärään letkaan ja toisaalta eksymään väärään niemenkärkeen.

– Palaute kisapäivästä oli pelkästään positiivista. Lumeton tammikuun alku oli kiristänyt monen pipoa, mutta Orisbergin järven loistava ulkoliikuntapaikka sai hymyn huulille. Myös ratoja kiiteltiin. Eteneminen jäällä vauhdikkaasti lisää haasteita kartanlukuun, Karhunen sanoo.

Ratamestari mainitsee myös, että mieltä lämmitti erityisesti Aseman koulunjohtajan Tero Rantalan järjestämä kyyti Orisbergiin 61 oppilaalle tapahtumaa seuraavana tiistaina. Kaikki oppilaat suunnistivat heille suunnitellun neljän kilometrin radan. Hienoa oli myös se, että ainoastaan kolme oppilasta oli aiemmin kokeillut luistelua luonnon jäällä.

TEKSTI JA KUVA: MIKA PUKKINEN

Jaa
Share
Bookmark the permalink.